Helpt yoga bij griep?

TaraStilesboekHet is koud buiten, de zomer lijkt nu écht voorbij. Nog geen week geleden was het dertig graden. Die schommeling in temperatuur zorgt voor heel wat gesnotter om me heen. Ik merk zelf ook een virus in mijn lichaam: hoofdpijn, geen zware maar toch, spierpijn, verkouden, hoesten, niezen. Als ik érgens geen zin in heb is het yoga! Tara Stiles schreef het boek ‘Yoga Helpt’ (‘Yoga Cures’), over de geneeskrachtige werking van yoga. Kan ze mij van mijn griepverschijnselen af helpen?

De G van GriepKeep calm and fuck the flu
Het boek van Stiles is opgebouwd uit twee delen, een voorwoord en bonusmateriaal. Deel 1 heet ‘In de houding’, met oa een hoofdstuk over ‘De wetenschap achter de geneeskracht van yoga’. Deel 2 heet ‘Yoga helpt van A tot Z’, met oefeningen voor meer dan 50 ‘aandoeningen’. Op alfabetische volgorde vind ik vanaf de A van Acne, de B van Bankhangeritis, de C van Cellulitus, op pagina 110 de G van Griep.

Simpele yogahoudingen maken je beter
De eerste zin op de pagina is al een beetje confronterend. ‘Met yoga versterk je je immuunsysteem, waardoor je minder snel griep krijgt, en hopelijk helemaal nooit meer.’ Tegen een collega die regelmatig kwaaltjes heeft zei ik vorige week nog: ik ben nooit meer ziek sinds ik yoga doe. Dat ik die uitspraak daarna meteen ‘afgeklopt’ heb, mocht niet baten. Gelukkig begrijpt Tara me: ‘Als je (dan toch) griep hebt is uit je bed komen waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt, maar met wat simpele yogahoudingen help je je lichaam wel weer gezond worden’.

TaraStilesadviesgriep

Yoga en het lymfesysteem
Volgens Tara stimuleren houdingen waarbij je ondersteboven hangt het lymfesysteem, dat ervoor zorgt dat alle rotzooi uit je lichaam wordt afgevoerd. Met voorzichtige draaiingen stimuleer je volgens de yoga-goeroe de bloedtoevoer naar de milt, waardoor infecties worden bezworen en het bloed wordt gezuiverd. Ze raadt drie houdingen aan: aangezien ze wars is van Sanskriet namen, beschrijft ze de houdingen als volgt:
1. Staande voorovergebogen houding met de ellebogen vast (Uttanasana)
2. Zittende voorovergebogen houding met één been voor (Janu Sirsasana)
3. De benen tegen de muur (Viparita Karani)

GriepyogaGriep + Yoga = gezond
Ik rol mijn mat uit en begin bij de eerste oefening. Door de focus op de ademhaling wordt de aandacht meteen naar binnen in het lichaam gebracht. Precies wat ik nodig had. Zo simpel kan het al zijn, maar zo vaak vergeet ik dat. Het maakt me bewust van mijn onrust. De tien diepe ademhalingen die bij de tweede oefeningen nodig zijn, zorgen ervoor dat mijn geest nog rustiger wordt. Ik merk de stretch, voel dat mijn lichaam werkt. Het hoeft niet altijd zo heftig te zijn, niet meteen tien zonnegroeten en zweten. Ook subtiele bewegingen zijn yoga. Voor een perfectionist als ik die zelfs met een griepvirus het liefst door raast, een belangrijk besef. Keer op keer. Of de houdingen an sich het griepvirus ook echt uit mijn lichaam persen weet ik niet. Maar mijn conclusie na de derde houding is dat als je griep hebt, een rustige geest belangrijk is voor je herstel. En dat yoga helpt.

Google
Het advies lijkt eenduidig. Na wat googlen vind je op deze blog ongeveer dezelfde houdingen (in plaats van Janu Sirsana wordt Upavistha Konasana (wijdgespreid voorover gebogen) aangeraden). Op deze blog veel filmpjes met uiteenlopende yogaoefeningen en ademhalingstechnieken tegen de griep. En in deze blog advies wat je kunt eten en drinken tegen de griep

Beterschap!

3 reacties

  1. […] vindt op Yoganieuws van alles en nog wat: nieuws, opmerkelijke weetjes, tips van  celebs en onderzoeksresultaten, maar ook tips voor events en TV-programma’s (die […]

  2. Heel erg bedankt. Ik ga t vandaag uitproberen. Al 1,5 week griep.

  3. […] zijn yoga houdingen die goed helpen bij verkoudheid (zie bijvoorbeeld deze blog) . Mijn favoriet is Uttanasana (een vooroverbuiging) waarbij het hoofd dus omgekeerd naar beneden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: