Hockeyteam Jong Oranje doet aan yoga

JongOranjeYoga1Het hockeyteam van Jong Oranje is op dit moment bezig aan het WK onder 21 jaar in India. En hoe kun je je als ploeg beter voorbereiden op de wedstrijden in India dan door een dagelijkse ochtend yogasessie?! Voor het ontbijt komen de hockeyers bij elkaar voor een half uur yoga, onder leiding van manager Floris Evers die een opleiding volgde tot yogaleraar.

Na meditatie volgt de ‘zogeheten zonnegroet’ JongOranjeyoga2
De doelman Piet Noordam omschrijft hoe de ploeg te werk gaat: beginnen met meditatie (“zo’n bekende houding met je handen. Als je energie wilt geven dan doe je je handen open. Wil je meer energie voor jezelf dan houd je ze gesloten”) om vervolgens de zonnegroet te doen (“Dan ga je staan en rekken. Da’s goed voor de hamstrings bijvoorbeeld. Daar hoor je best wel wat gekreun bij, haha”). Noordam is enthousiast: “Ik vind het beter dan loslopen. Het heeft ook een mentale werking”. Of het ook tijdens de wedstrijd helpt, weet Noordam niet. Hoewel hij toegeeft dat hij voortaan bij spannende momenten meer op zijn ademhaling zal gaan letten.

Topsport is niet alleen fysiek, ook mentaal
Binnen topsport wordt er vaker aan yoga en meditatie gedaan. In 2007 al verscheen er een artikel in het blad Coachen: “Niet meer trainen maar anders”. ‘Sporters kiezer er vaker voor om buiten hun standaard trainingsschema te treden’, stond er geschreven. De darter Raymond van Barneveld ging op meditatieles toen de mentale rek in zijn training bereikt was. Door meditatie leerde hij zich in een drukke dartzaal af te schermen van het rumoer. Zenmeester Rients Ritskes laat in het artikel weten ook voordelen te zien in meditatie voor voetballers: “Het toppunt van Zen is ego-loosheid”. Ritskes wil meditatie graag populair maken bij voetballers. Net op tijd voor het WK in Brazilië als ze nu beginnen!

Ook het voetbalteam van Jong Oranje stond in de downdog tijdens een training voor het EK onder 21 eerder dit jaar in Israël:

JongOranjeyoga

2 reacties

  1. […] het aandeel van yoga en meditatie in de training van Oranje. Yoganieuws schreef eerder al over het hockeyteam van Jong Oranje dat aan yoga doet. Yoga lijkt binnen topsport een onmisbare bijdrage te zijn. Op naar de […]

  2. […] Hockeyteam jong oranje doet aan yoga […]

Plaats een reactie